Falazott kémény hibák és annak javításai

Kémény feladata, hogy a keletkezett füstgáz égésterméket a szabadba juttassa. Nagyon régen az emberek nagy többsége fával, szénnel és olajjal tüzelt, ennek az égéstermékét egyrétegű váltózó átmérőjű kémények vezették a szabadba. Manapság még ma is a legtöbb kémény ilyen, azóta nagyon sok féle és fajta tüzelőberendezés került forgalmazásba, magyar és külföldi készülékek.  Ezeknek a készülékeknek már más típusú kéményre van szükségük, teljesen más a huzatigény mint a régi készülékeknek.

Mondhatni, hogy a tégla kémények egy időben épültek az épülettel, országszerte sokan váltottak gáz fűtésre, ezért szükségessé vált a kéményeket átalakítani és bélelni. Olykor a tulajdonosok nem foglalkozva kéményükkel, amit sok helyen kötelező átalakítani a kémény huzatigénye szerint, baleset jöhet létre pl szén monoxid mérgezés, ami esetenként sajnos halállal végződik.

A lecsapódó pára és a szél viharok kárt tehetnek a kéményben, úgy kerülhetjük el a komoly károkat ha évente a helyi kéményseprő vállalattal megvizsgáltatuk kéményünket.