Kondenzációs kazán csere

A kondenzációs kazánok felszerelésénél szükséges a kémények bélelése is, azonban egy gyűjtőkéményben vagy kondenzációs vagy nem kondenzációs kazánt lehet bevezetni.  Addig amíg a társasházban egy nem kondenzációs kazán is be van kötve, nem tudják kivitelezni a felújítást. Mind emellett pedig a kondenzációs kazán beépítéséhez szükség van a többi lakó engedélyére is, a kémény felújítása őket is közvetlenül érinti.

A  társasházban élőknek készülékcsere esetén 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánra cserélniük készüléküket, ha 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokat használnak, amelyek gyűjtőkéményhez csatlakoznak. Még van 1- 1,5 év haladékuk azoknak a lakástulajdonosoknak akik egyenlőre nem váltanak. A még megvásárolható hagyományos készülékeknek, a következő paramétereknek kell megfelelniük: 75 százalékos (ηs) minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéket is be kell tartaniuk.

Az új kondenzációs készülékek a ventillációval a felhasznált hőt forgatják vissza a rendszerbe, ami a távozó hővel melegíti a kazánba beáramló vizet. Azaz ezáltal újrahasznosítja a hulladékhőt, vagyis háromszor- négyszer jobb energiahatékonysággal fűtik be a lakást. A kondenzációs készülékek egyenletesen és biztonságosabban nyújtják a hőt mind amellett, hogy csökkentik a rezsi költségét.